sobota, 15 lutego 2014

WEKI NA DIECIE




Weki – czyli żywność przechowywana w słoikach – są chyba znane każdemu. Królują na stołach po letnich i jesiennych zbiorach. Czy będąc na diecie odchudzającej należy ich unikać? To zależy od zawartości słoiczka J




Jeżeli chodzi o KISZONKI
, są one bardzo wartościowym elementem naszej diety.
W okresie zimowym mogą świetnie zastąpić świeże warzywa. Kiszone warzywa czy nawet owoce,
są niskokaloryczne (zmniejsza się ilość węglowodanów) i bogate w witaminy oraz składniki mineralne czy błonnik.
W procesie fermentacji powstają dobroczynne bakterie fermentacji mlekowej, które wzmacniają florę bakteryjną obecną w jelitach. W procesie kiszenia zwiększa się zawartość witaminy C czy z grupy B. Kiszonki zawierają także sporą  dawkę witaminy A, E i K. Jeżeli chodzi o składniki mineralne możemy znaleźć w nim między innymi: potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, fosfor czy siarkę.
Kiszonki najlepiej spożywać na surowo, ponieważ tak jak i świeże warzywa czy owoce, podczas obróbki kulinarnej tracą na wartościach odżywczych.
Minusem tych przetworów jest działanie gazotwórcze (kapusta kiszona), czemu możemy zaradzić poprzez dodanie kminku.
Mogą być także niekorzystne w przypadku problemów z układem trawiennym czy u osób z nadciśnieniem tętniczym.
Jeżeli jednak nic nam nie dolega i nie odczuwamy żadnych dolegliwości po spożyciu kiszonek, śmiało możemy je wcinać, a także pić kiszonkowy sok ;)
Sytuacja ma się troszkę inaczej w przypadku warzyw i owoców MARYNOWANYCH.
Podczas produkcji takich weków dodawany jest ocet oraz cukier. Takie przetwory w porównaniu z kiszonkami mają więcej węglowodanów. Dodatkowo, dostarczenie dużej ilości octu w naszej diecie może wywołać niekorzystne zmiany w naszym organizmie (dlatego tutaj już soczku nie pijemy).
Octowane przetwory mogą zakwasić nasz organizm, a także uszkodzić śluzówkę żołądka.
Mogą one podrażnić nasz żołądek bardziej niż produkty kiszone. Ale nie musimy się bać marynowanych przetworów. Także zawierają witaminy i minerały. Jednak ich spożycie w diecie bym ograniczyła.
I co najważniejsze! Jeżeli decydujemy się na weki, postawmy na przetwórstwo domowe J
Wtedy wiemy co jemy J



Subscribe to Our Blog Updates!




Share this article!

51 komentarzy:

  1. Super wpis. Dużo przydatnej i ciekawej wiedzy. Rzadko jem przetwory ale jeśli już po nie sięgam to tylko i wyłącznie domowej roboty.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sporo cennej wiedzy w tym artykule.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cenna wiedza została zawarta w tym artykule. Dlatego właśnie powinniśmy przygotowywać własne przetwory na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie zapasy na zimę już zrobione. Kiszone ogórki uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy wpis. Dużo się dowiedziałem.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przydatne informacje. Będę zaglądać na bloga.

    OdpowiedzUsuń
  7. W tym roku planuję zrobić kilka przetworów na zimę. Dzięki za przydatne informacje.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie wiedziałem, że weki mają tyle właściwości

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy wpis. Ważne informacje dla każdego.

    OdpowiedzUsuń
  10. Super wpis. Warto było tutaj zajrzeć. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawy artykuł. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Same przydatne i wartościowe informacje. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Osobiście nie wyobrażam sobie swojej diety bez kiszonek domowej roboty. Nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawy artykuł. Warto spożywać kiszonki, ze względu na ich wartości odżywcze.

    OdpowiedzUsuń
  15. Same przydatne informacje. Kiszonki to wyjątkowo zdrowa forma pokarmu, którą warto wdrożyć do swojego jadłospisu.

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo dużo fajnych informacji :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie wyobrażam sobie diety bez zdrowych przetworów

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam weki różnego rodzaju. Jem prawie codziennie

    OdpowiedzUsuń
  20. wiele ciekawych treści tutaj.

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetny wpis! Muszę częściej odwiedzać Twojego bloga.

    OdpowiedzUsuń
  22. świetny blog, ciekawe wpisy

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo ciekawy i interesujący wpis.

    OdpowiedzUsuń
  24. Fajny blog dużo ciekawych przepisów i nowinek kulinarnych

    OdpowiedzUsuń
  25. Ciekawy blog, mi się wydaje że ja jestem ciągle na diecie.

    OdpowiedzUsuń
  26. We wszystkim trzeba zachować umiar i rozsądek pamiętajmy o tym.

    OdpowiedzUsuń
  27. człowiek każdego dnia uczy się nowych rzeczy, polecę tego bloga znajomym.

    OdpowiedzUsuń
  28. To mi się na pewno przyda i polecę znajomym niech też się zaopatrzą.

    OdpowiedzUsuń
  29. Niesamowicie wartościowe informacje. Super

    OdpowiedzUsuń
  30. Pomysły na zdrowe i ale pyszne dania są kluczem w dbaniu o zdrowie.

    OdpowiedzUsuń
  31. Zasmakowałam w tej zdrowej wersji weków i chętnie sięgam po nie na diecie.

    OdpowiedzUsuń
  32. Zaciekawiła mnie kwestia weków na diecie.

    OdpowiedzUsuń
  33. Fascynujący wpis. Podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń
  34. Dobrze jest także zastanowić się nad tym jak odzyskać kobietę.

    OdpowiedzUsuń
  35. Zaciekawił mnie pomysł z stosowaniem weków na diecie.

    OdpowiedzUsuń
  36. Chętnie wykorzystam zdobyte tu informacje w praktyce. Bardzo fajny jest ten wpis.

    OdpowiedzUsuń
  37. Zaskakujące są informacje jakie tu znalazłam.

    OdpowiedzUsuń
  38. To podejście bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  39. Wpis zawiera bardzo ciekawe informacje

    OdpowiedzUsuń
  40. Wiele można się dowiedzieć dzięki tak świetnym wpisom.

    OdpowiedzUsuń

Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML