Weki – czyli żywność przechowywana w słoikach – są chyba znane każdemu. Królują na stołach po letnich i jesiennych zbiorach. Czy będąc na diecie odchudzającej należy ich unikać? To zależy od zawartości słoiczka J
Jeżeli chodzi o KISZONKI, są one bardzo wartościowym elementem naszej diety.
W okresie zimowym mogą świetnie zastąpić świeże warzywa. Kiszone warzywa czy nawet owoce,
są niskokaloryczne (zmniejsza się ilość węglowodanów) i bogate w witaminy oraz składniki mineralne czy błonnik.
W procesie fermentacji powstają dobroczynne bakterie fermentacji mlekowej, które wzmacniają florę bakteryjną obecną w jelitach. W procesie kiszenia zwiększa się zawartość witaminy C czy z grupy B. Kiszonki zawierają także sporą dawkę witaminy A, E i K. Jeżeli chodzi o składniki mineralne możemy znaleźć w nim między innymi: potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, fosfor czy siarkę.
Kiszonki najlepiej spożywać na surowo, ponieważ tak jak i świeże warzywa czy owoce, podczas obróbki kulinarnej tracą na wartościach odżywczych.
Minusem tych przetworów jest działanie gazotwórcze (kapusta kiszona), czemu możemy zaradzić poprzez dodanie kminku.
Mogą być także niekorzystne w przypadku problemów z układem trawiennym czy u osób z nadciśnieniem tętniczym.
Jeżeli jednak nic nam nie dolega i nie odczuwamy żadnych dolegliwości po spożyciu kiszonek, śmiało możemy je wcinać, a także pić kiszonkowy sok ;)
Sytuacja ma się troszkę inaczej w przypadku warzyw i owoców MARYNOWANYCH.
Podczas produkcji takich weków dodawany jest ocet oraz cukier. Takie przetwory w porównaniu z kiszonkami mają więcej węglowodanów. Dodatkowo, dostarczenie dużej ilości octu w naszej diecie może wywołać niekorzystne zmiany w naszym organizmie (dlatego tutaj już soczku nie pijemy).
Octowane przetwory mogą zakwasić nasz organizm, a także uszkodzić śluzówkę żołądka.
Mogą one podrażnić nasz żołądek bardziej niż produkty kiszone. Ale nie musimy się bać marynowanych przetworów. Także zawierają witaminy i minerały. Jednak ich spożycie w diecie bym ograniczyła.
I co najważniejsze! Jeżeli decydujemy się na weki, postawmy na przetwórstwo domowe J
Wtedy wiemy co jemy J
Świetny artykuł
OdpowiedzUsuńSuper wpis. Dużo przydatnej i ciekawej wiedzy. Rzadko jem przetwory ale jeśli już po nie sięgam to tylko i wyłącznie domowej roboty.
OdpowiedzUsuńSporo cennej wiedzy w tym artykule.
OdpowiedzUsuńCenna wiedza została zawarta w tym artykule. Dlatego właśnie powinniśmy przygotowywać własne przetwory na zimę :)
OdpowiedzUsuńja tez kocham jezdzic !
OdpowiedzUsuńU mnie zapasy na zimę już zrobione. Kiszone ogórki uwielbiam!
OdpowiedzUsuńNie wyobrażam sobie zimy bez weków
OdpowiedzUsuńCiekawy wpis. Dużo się dowiedziałem.
OdpowiedzUsuńPrzydatne informacje. Będę zaglądać na bloga.
OdpowiedzUsuńWeki to samo zdrowie.
OdpowiedzUsuńW tym roku planuję zrobić kilka przetworów na zimę. Dzięki za przydatne informacje.
OdpowiedzUsuńNie wiedziałem, że weki mają tyle właściwości
OdpowiedzUsuńCiekawy wpis. Ważne informacje dla każdego.
OdpowiedzUsuńSuper wpis. Warto było tutaj zajrzeć. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy artykuł. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSame przydatne i wartościowe informacje. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOsobiście nie wyobrażam sobie swojej diety bez kiszonek domowej roboty. Nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe.
OdpowiedzUsuńCiekawy artykuł. Warto spożywać kiszonki, ze względu na ich wartości odżywcze.
OdpowiedzUsuńSame przydatne informacje. Kiszonki to wyjątkowo zdrowa forma pokarmu, którą warto wdrożyć do swojego jadłospisu.
OdpowiedzUsuńBardzo dużo fajnych informacji :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej warto jeść weki
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńNie wyobrażam sobie diety bez zdrowych przetworów
OdpowiedzUsuńUwielbiam weki różnego rodzaju. Jem prawie codziennie
OdpowiedzUsuńCiekawie napisane
OdpowiedzUsuńwiele ciekawych treści tutaj.
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis! Muszę częściej odwiedzać Twojego bloga.
OdpowiedzUsuńświetny blog, ciekawe wpisy
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy i interesujący wpis.
OdpowiedzUsuńFajny blog dużo ciekawych przepisów i nowinek kulinarnych
OdpowiedzUsuńCiekawy blog, mi się wydaje że ja jestem ciągle na diecie.
OdpowiedzUsuńWe wszystkim trzeba zachować umiar i rozsądek pamiętajmy o tym.
OdpowiedzUsuńczłowiek każdego dnia uczy się nowych rzeczy, polecę tego bloga znajomym.
OdpowiedzUsuńTo mi się na pewno przyda i polecę znajomym niech też się zaopatrzą.
OdpowiedzUsuńRewelacyjny jest ten wpis
OdpowiedzUsuńNiesamowicie wartościowe informacje. Super
OdpowiedzUsuńPomysły na zdrowe i ale pyszne dania są kluczem w dbaniu o zdrowie.
OdpowiedzUsuńZasmakowałam w tej zdrowej wersji weków i chętnie sięgam po nie na diecie.
OdpowiedzUsuńZaciekawiła mnie kwestia weków na diecie.
OdpowiedzUsuńFascynujący wpis. Podoba mi się.
OdpowiedzUsuńDobrze jest także zastanowić się nad tym jak odzyskać kobietę.
OdpowiedzUsuńZaciekawił mnie pomysł z stosowaniem weków na diecie.
OdpowiedzUsuńChętnie wykorzystam zdobyte tu informacje w praktyce. Bardzo fajny jest ten wpis.
OdpowiedzUsuńZaskakujące są informacje jakie tu znalazłam.
OdpowiedzUsuńTo podejście bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis!
OdpowiedzUsuńWpis zawiera bardzo ciekawe informacje
OdpowiedzUsuńCiekawe informacje
OdpowiedzUsuńRewelacyjny jest ten wpis
OdpowiedzUsuńWiele można się dowiedzieć dzięki tak świetnym wpisom.
OdpowiedzUsuńCiekawy wpis
OdpowiedzUsuńInteresujący wpis
OdpowiedzUsuńWpisy jak te są niesamowicie interesujące.
OdpowiedzUsuńCiekawe informacje
OdpowiedzUsuńNiezwykle pouczający jest ten wpis. Bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńTego typu informacje są niezwykle potrzebne
OdpowiedzUsuń